Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Záróvizsgáztak első gyógypedagógusaink

Utolsó módosítás: 2021. június 29.

Az Eszterházy Károly Egyetemen 2018-ban indulhatott el a gyógypedagógia Ba szakos képzés, melynek első hallgatói június 16-án záróvizsgázhattak. Ott jártunk és beszélgettünk hallgatókkal, valamint Dr. Dávid Mária intézetigazgató főiskolai tanárral, és Balázsné Csuha Máriával, a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatójával.

– Négyéves gyógypedagógus képzésünk 2018-ban indult, s az, hogy 16 hallgatónk ma záróvizsgázhat annak köszönhető, hogy levelezős hallgatóink közül többen már a gyógypedagógia szak elkezdésénél is jól képzett pedagógusok, sok esetben szakvizsgázott pedagógusok, fejlesztő pedagógusok voltak. Számukra lehetővé vált, hogy előzetes tanulmányaik beszámításával, egyéni tanulási úttal, egyéni haladási tempóval tudták elvégezni a képzést, így szakmai tudásukat a gyógypedagógiai szakértelemmel is kibővítették – tudtuk meg a záróvizsga napján Dr. Dávid Máriától.

A szakon pszichopedagógia és logopédia szakirányon végeztek a hallgatók, és szakiránybővítő ismeretként a korszerű pedagógiai módszertanról, az inkluzív nevelésről, a sajátos nevelési igényű gyermekek többségi iskolákban történő együttnevelésének támogatásáról tanulhattak.

– A járvány a mi dolgunkat is megnehezítette, különösen a gyakorlatok szervezése ütközött nehézségekbe, de gyakorlóhelyeink rendkívül rugalmasak voltak, így rendben lezajlott a képzés. Szinte minden tantárgyat úgy oktattunk, hogy a kurzus e-learninges tanulástámogató felületén a tananyagokat elérhették hallgatóink és minden órát megtartottunk online jelenléti video konzultációval – mesélte az intézetigazgató.

A gyógypedagógusok a korai fejlesztéstől egészen a felnőtt korig jogosultak ellátni a fogyatékkal élő személyek fejlesztését, ezért az elhelyezkedési lehetőségeik is tágak. Leginkább a köznevelési intézményekben, a pedagógiai szakszolgálatokban, az egységes gyógypedagógiai és módszertani intézményekben tudják foglalkoztatni őket, de a szociális szférában, a gyermekvédelemben és bizonyos esetekben az egészségügy területén is elhelyezkedhetnek. Mint Dr. Dávid Máriától megtudhattuk, a közeljövőben szeretnék bővíteni a képzést a tanulásban akadályozottak pedagógiája szakiránnyal.

Az EKE gyógypedagógus képzésébe bekapcsolódott gyakorlóhelyek listája rendkívül széles körű. Heves megye tankerületi intézményei mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is sok gyakorlóhelye van Egyetemünknek. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötött együttműködési szerződésünknek köszönhetően a szociális ellátást biztosító intézményekkel is és a gyermekvédelmi intézményekkel is kapcsolatban vagyunk.

– Balázsné Csuha Mária, a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta, hogy nagyon fontos volt, hogy ebben a térségben is legyen gyógypedagógus szakemberképzés, ezért is álltak elindulásától kezdve a szak mellé.

– A Szakszolgálat sok munkatársa dolgozik együtt az Egyetemmel a tanításban és a szakmai gyakorlatok során is. Jó tapasztalataink vannak azokkal a hallgatókkal, akik a mi intézményünkben voltak szakmai gyakorlaton. Jövőre már a nappali képzésben résztvevő első évfolyam hallgatói is végeznek, és mi nagyon bízunk abban, hogy a térség szakemberellátottságát sikerül majd javítani, és meg tudjuk tartani a hallgatókat már végzett szakemberként is – emelte ki a főigazgató.

– Szeretnénk köszönetet mondani gyakorlóhelyeinknek, mert egyemberként állnak a képzés mellé – hangsúlyozta Dr. Dávid Mária.

Záróvizsgázó hallgatókkal is beszélgettünk, többen kiemelték: a megszerzett tudást remekül tudják majd szakmájukban kamatoztatni, mind a képzéssel, mind a gyakorlati lehetőségekkel elégedettek voltak. A záróvizsgázó hallgatók között volt Barabás-Vitányi Károly, a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat egri tagintézményének vezetője is, aki szintén a szakmai továbbképzés érdekében választotta ezt a szakot. Elárulta: fejlesztőpedagógusként már régóta szerette volna elvégezni a gyógypedagógia szakot, s mivel Egerben nőtt föl, első tanári diplomáját is az intézményben szerezte, valamint itt is szakvizsgázott, nem volt kérdés számára, hogy itt végzi el ezt a képzést is.

Hegyi Barbara a gyöngyösi Ferences Rendi Autista Segítő Központ vezetőjeként szintén hasznosnak tartotta a képzés elvégzését. Mint mondta, munkája számos területén tudja majd hasznosítani a tanultakat.

A záróvizsgán készített interjúkat megtekinthetik a Líceum Televízió felvételén:

Szöveg: Berán-Juhász Henrietta
Fotók: Szántó György

 


< Vissza