Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Logopédia Európai Napja

Utolsó módosítás: 2020. február 20.

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyógypedagógia Tanszéke, valamint a Heves Megyei Pedagógiai Szakszolgálat egri logopédusainak szervezésében kerül sor a Logopédia Európai Napja I. rendezvényére 2020. február 25-én.A II. rendezvényt ezév március 6-án tartják. Mindkét eseménynek az Eszterházy Károly Egyetem Líceumi főépülete ad otthont.

A CPLOL /Comite Permanent De Liaison Des Orthophonistes Logopedes/ az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága, mely 1988. március 6-án alakult meg Párizsban. Jelenleg 31 európai ország logopédusszervezetéből áll, 61 ezer tagja van. A Magyar Logopédusok Szakmai Szervezete 2012–ben csatlakozott a tagsághoz.

A szervezet megalakulásának napján március 6-án rendezik meg minden évben a Logopédia Európai Napját. E napon országos és európai szinten számos tematikus program, programsorozat valósul meg, mely felhívja a figyelmet az anyanyelv a kiművelt beszéd és az írott nyelvi zavarok különböző területeire. Ebben az évben az Eszterházy Károly Egyetem is csatlakozik ehhez a programhoz, hagyományteremtő rendezvényével.

Logopédia Európai Napja I. rendezvény: 2020. február 25. (kedd)

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Líceum-Díszterem (Eger, Eszterházy tér 1.):

10:30 – A Logopédia Európai Napja rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitása. Köszöntőt mond Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektori jogkörben eljáró rektorhelyettes.

Tudományos előadás - Prof. Dr. Hacki Tamás: A hangadás nehézségei – fonációs zavarok I.

12:15 - 12:45 - szünet

12:45 - Tudományos előadás - Prof. Dr. Hacki Tamás: A hangadás nehézségei – fonációs zavarok II.

14:00 - 14:30 - Pódiumbeszélgetés Dr. Hacki Tamás professzorral, aki a Regensburgi Egyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának alapítója és volt vezetője, a foniátria neves kutatója, jelenleg a SOTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának professzora.
A pódiumbeszélgetést Dr. Dávid Mária, a Gyógypedagógia Tanszék tanszékvezetője vezeti.

 

Logopédia Európai Napja II. rendezvény: 2020. március 6. (péntek) 9:30-11:30-ig

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Líceum-Kápolna (Eger, Eszterházy tér 1.):

A Logopédia Európai Napja 2. rendezvényének ünnepélyes megnyitása. Köszöntőt mond Dr. Dávid Mária, a Gyógypedagógia Tanszék vezetője

Színpadi beszéd, beszédtechnikai gyakorlatok – Nyilvános Beszédtechnika óra a Gárdonyi Géza Színház művészeivel. Előadó: Kelemen Csaba, az Egri Gárdonyi Géza Színház színésze.

Tudományos előadás - Prof. Dr. Tóth Gábor PhD, egyetemi tanár: Kommunikáció-fejlesztés és beszédindítás egy szülőcsoportos korai fejlesztő program keretében.
Prof. Dr. Tóth Gábor PhD, a Sagami Női Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Gyermekpedagógiai Tanszék Yokohama Városi Egyetem és Orvostudományi Kar Doktori Iskola, Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Tanszék oktatója és logopédusa.

12:00-18:00-ig ezen a napon a logopédus hallgatók csatlakoznak az Agria Plázában Logopédia Európai Napja alkalmából megrendezésre kerülő, egri „Értjük Egymást Alapítvány a beszédhibás gyermekekért" Nyílt Napi bemutatkozó rendezvényhez.
A program keretében a hallgatók a rendezvényre érkező gyerekekkel közösen részt vesznek a logopédiai eszközök készítésében és kipróbálásában. Segítik a logopédusok munkáját az érdeklődőknek nyújtott tanácsadás során. A rendezvényen a beszédhibákról, a beszédhibák megelőzésének, illetve terápiájának lehetőségeiről tájékozódhatnak az érdeklődők.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a rendezvényekre!

Dr. Dávid Mária
tanszékvezető főiskolai tanár
szakfelelős

(az illusztráció forrása: https://gyereketeto.hu/tanulas/logopedia-otthon/)


< Vissza