Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

A GYERMEKÚTRÓL EGYETEMÜNKÖN

Utolsó módosítás: 2021. január 26.

Online workshopon számoltak be a Koragyermekkori Intervenció Ágazatközi Fejlesztése című kiemelt projekt eredményeiről. A tanácskozás előtt Dr. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője adta át az elkészült szakmai kiadványokat Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonának, az Eszterházy Károly Egyetem rektorának.

A 2017 tavaszán elindult "A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése" (EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001) projekt célja, hogy olyan rendszerszintű koragyermekkori ellátást alakítson ki Magyarországon, amelyben a különböző nemzetgazdasági ágazatokban a (egészségügy, szociális ellátás, oktatási – nevelési intézményrendszer) dolgozó szakemberek összehangoltan tudják támogatni a legfiatalabb korosztály fejlődését.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Egyetem rektora felidézte: egyetemünk Pedagógiai Karának oktatói a kezdetektől részt vesznek a fejlesztő munkában. - Bekapcsolódtunk a szakmai anyagok írásába, a továbbképzési programok és tananyagok fejlesztésébe, és oktatóink képzőként is részt vesznek ezen programok lebonyolításában.

- A projekt a felsőoktatási képzőhelyek számára munkacsoportokat hozott létre, amelyben az azonos szakokon képzést folytató felsőoktatási intézmények az ország minden részéről együttműködtek a korszerű képzési tartalmak egységesítésében, és saját egyetemükön a képzési programokba való beépítésben. Egyetemünket a csecsemő- és kisgyermeknevelő szak, az óvodapedagógus szak és a gyógypedagógia szak szakfelelősei képviselték a közös munkában - mondta.

Elhangzott: a projekt során országos szintű, korszerű módszertani fejlesztéseket valósítottak meg annak érdekében, hogy az iskoláskor előtti életkorban a szakemberek és a szülők minél hamarabb észrevegyék a fejlődési eltérést jelző figyelemfelkeltő jeleket. Minél előbb derüljön ki, ha egy gyermek eltérő, megkésett fejlődésű, mert a legkorábbi életszakaszokban lehet a leghatékonyabban, a legjobb eredmény elérni a fejlesztő munkában.

Dr. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője ismertette: fontos, hogy olyan „térképet" adjanak a családok és a különböző ágazatokban dolgozó szakemberek kezébe, amely világos utakat jelöl ki számukra, illetve a gyermekek számára. Ez a „gyermekút" megmutatja, hogy bizonyos tünetcsoportok észlelésekor hová, kihez kell fordulni – a rendszerben működő szakterületek szerint és konkrétan, lokálisan is.

A szakember ezt követően átadta az egyetem rektorának a projekt során elkészült szakmai kiadványokat, amelyek – mint elhangzott – egyaránt hasznos, naprakész ismeretekkel szolgálnak az oktatóknak és a hallgatóknak, azaz a jelen és a jövő szakembereinek.

Az eseményt követően – tekintettel a járványügyi helyzetre – online workshopon számoltak be a projekt eredményieről. A tanácskozáson, rektor asszony köszöntőjét követően, előadást tartott mások mellett Dr. habil Nagy Emese egyetemi docens, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Kar dékánja és Dr. Dávid Mária főiskolai tanár, az egyetem Gyógypedagógiai Intézetének igazgatója.

A Líceum Televízió workshopról készült összefoglalóját itt megtekintheti.

 


< Vissza